30. 10. 2021 - Radosť

Zdravé používanie slúchadiel: Ako nahlas a ako dlho počúvať hudbu cez slúchadlá?

Používanie slúchadiel sa zvyšuje. Slúchadlá umožňujú ľuďom užívať si hudbu a konverzovať odkiaľkoľvek a kedykoľvek. Jednoduchosť používania slúchadiel a mobilitu, ktorú poskytujú, nemožno preceňovať. To platí najmä v súčasnosti, keďže naša spoločnosť trávi počas pandémie viac času virtuálnymi stretnutiami a slúchadlami.Používajte slúchadlá bezpečne. Užívajte si výhody slúchadiel a neohrozujte svoje zdravie.

Kedy máte slúchadlá príliš nahlas?

Jednou z dôležitých vecí, ktoré si treba uvedomiť pri zvažovaní použitia slúchadiel, je, že osobné posluchové zariadenia sú naladené na maximálnu hlasitosť okolo 105 až 110 dB. Pre porovnanie, vystavenie hladinám zvuku nad 85 dB (rovnajúce sa kosačke na trávu alebo fúkaču lístia) môže spôsobiť poškodenie sluchu s vystavením viac ako dve hodiny, zatiaľ čo vystavenie hluku 105 až 110 dB môže spôsobiť poškodenie za päť minút.

Je nepravdepodobné, že zvuk nižší ako 70 dB spôsobí výrazné poškodenie uší. Toto je dôležité vedieť, pretože maximálna hlasitosť osobných odpočúvacích zariadení je nad hranicou, pri ktorej dochádza k poškodeniu (u detí aj dospelých)! Nepočúvajte teda slúchadlá na “plné pecky”.

Ako dlho je bezpečné používať slúchadlá?

Používanie slúchadiel na úrovniach zvuku okolo 80 dB môže spôsobiť poškodenie za menej ako jednu hodinu a je ľahké si predstaviť, že počúvate hudbu so slúchadlami hodinu alebo dlhšie. Dôležité je, že počúvanie na pohodlnej úrovni pod 80 dB by malo byť bezpečné na neobmedzený čas. A keď je nevyhnutné dať si ich na chvíľu nahlas, vyvážte to potom časom v tichosti.

Naše uši môžu byť poškodené nadmerným zvukom a kombinácia nadmernej hladiny zvuku a trvania expozície prispieva k potenciálnym problémom so sluchom. Tu je niekoľko návrhov pre zdravé počúvanie cez slúchadlá.

  • Uvedomte si, ako dlho ste počúvali a aký hlasný je zvuk. Po dlhom počúvaní si urobte prestávky a počúvajte na pohodlnej úrovni.
  • Ak sa chystáte na podujatie, kde je pravdepodobné, že budete dlho počuť hlasný hluk (napríklad koncert alebo športové podujatie), vezmite si štuple do uší a nepočúvajte cez slúchadlá pred koncertom.
  • Neváhajte sa porozprávať s audiológom alebo otolaryngológom o akýchkoľvek otázkach, ktoré máte v súvislosti s používaním slúchadiel alebo bezpečnými hladinami zvuku.

Zdravie sluchu je dôležité. Okrem slúchadiel nás obklopuje množstvo hluku. Preto nezabúdajte na odhlučnenie priestoru.