22. 10. 2021 - Radosť

Ako hluk spôsobuje stratu sluchu?

Hluk môže poškodiť nervové časti ucha a to môže spôsobiť dočasnú alebo trvalú stratu sluchu. Zistite, ako sa to deje.

Strata sluchu môže byť dočasná alebo trvalá

Strata sluchu je zníženie vašej schopnosti počuť alebo rozumieť reči a zvukom okolo vás. Strata sluchu sa môže vyskytnúť, keď ktorákoľvek časť ucha alebo nervy, ktoré prenášajú informácie o zvukoch do vášho mozgu, nefungujú správne. V niektorých prípadoch môže byť strata sluchu dočasná. Môže sa však stať trvalou, keď sú životne dôležité časti ucha poškodené a neopraviteľné. Poškodenie ktorejkoľvek časti ucha môže viesť k strate sluchu.

Hluk je obzvlášť škodlivý pre vnútorné ucho (kochlea). Jednorazové vystavenie extrémne hlasnému zvuku alebo dlhé počúvanie hlasných zvukov môže spôsobiť stratu sluchu. Priveľký hluk môže poškodiť bunky a membrány v slimáku. Dlhé počúvanie hlasitého hluku môže preťažiť vláskové bunky v uchu, čo môže spôsobiť odumretie týchto buniek. Strata sluchu postupuje tak dlho, kým expozícia pokračuje. Škodlivé účinky môžu pokračovať aj po ukončení vystavenia hluku. Poškodenie vnútorného ucha alebo sluchového nervového systému je vo všeobecnosti trvalé.

Poškodené vlasové bunky vo vašich ušiach môžu viesť k strate sluchu

Priemerný človek sa narodí s približne 16 000 vláskovými bunkami vo vnútri slimáka. Tieto bunky umožňujú vášmu mozgu detekovať zvuky. Až 30 % – 50 % vláskových buniek môže byť poškodených alebo zničených skôr, ako sa dajú zmerať zmeny vo vašom sluchu pomocou testu sluchu. V čase, keď si všimnete stratu sluchu, mnoho vláskových buniek bolo zničených a nie je možné ich opraviť.

Po opustení veľmi hlasnej udalosti, ako je koncert alebo futbalový zápas, si môžete všimnúť, že nepočujete tak dobre ako predtým. Možno nepočujete šepot, zvuk sa môže zdať tlmený alebo môžete počuť zvonenie v ušiach. Normálny sluch sa zvyčajne vráti v priebehu niekoľkých hodín až niekoľkých dní. Po zotavení sa však opäť stanú rovnými.

Ak však silný hluk poškodí príliš veľa vláskových buniek, niektoré z nich odumrú. Opakované vystavovanie sa hlasitým zvukom časom zničí mnoho vlasových buniek. To môže postupne znižovať vašu schopnosť porozumieť reči na hlučných miestach. Nakoniec, ak strata sluchu pokračuje, môže byť ťažké porozumieť reči aj na tichších miestach.

Hluk môže poškodiť aj nervy v ušiach

Okrem poškodenia vlasových buniek môže hluk poškodiť aj sluchový nerv, ktorý prenáša informácie o zvukoch do vášho mozgu. Skoré poškodenie sa nemusí prejaviť pri teste sluchu. Môže spôsobiť „skrytú stratu sluchu“, ktorá vám môže sťažiť porozumenie reči na hlučných miestach. Účinok hlasitého hluku v priebehu času ovplyvňuje, ako dobre budete počuť neskôr v živote. Ovplyvňuje aj to, ako rýchlo sa u vás môžu objaviť problémy so sluchom.

Zvuk je základným spôsobom komunikácie, ktorý nás orientuje aj na naše prostredie; vnútorné ucho je však veľmi citlivé na rovnováhu zvuku, ktorý vníma. Jedna vec je však skrátka jasná: príliš hlasný zvuk je škodlivý.