09. 10. 2021

Výhody odhlučnenia škôlky

Rýchle kroky, hlučné hračky, veselý krik, spev, tanec, hlasné hranie… Detský svet je hlasný a farebný. Vysoký počet rozdielových zdrojov hluku v škôlkach zaisťuje, že hladina zvuku v týchto priestoroch sa rýchlo zvyšuje, a preto sa hluk stáva problémom pre deti i učiteľov.
Pretože neustály hluk nepoškodzuje iba sluch, zvyšuje tiež stres a riziko srdcových problémov, odhlučnenie škôlok má množstvo výhod.

Mnoho zdrojov hluku v škôlkach a školách zvyšuje hladinu zvuku v miestnosti. Bez dostatočnej zvukovej izolácie sa dokonca aj bežný hluk v škôlke a škole môže stať problémom pre detské aj dospelácke uši.

Architektonické prvky v triedach väčšinou zosilňujú hladinu hluku. Tvrdé, hladké, a preto veľmi zvukovo odrážajúce materiály stien, stropov, dreveného nábytku a dosiek odrážajú zvuk. Výsledkom je, že zvuky zostanú v miestnosti obzvlášť dlhé a navzájom sa prekrývajú. To ovplyvňuje predovšetkým zrozumiteľnosť reči a komunikácie.

Štúdie dokazujú, že koncentrácia a pamäť sa môžu v hlučných situáciách zhoršiť až o 20 %. Dobrá zrozumiteľnosť hlasu a dostatočný pokoj sú zásadné v triedach v školách alebo v prednáškových divadlách. Ak je akustika v miestnosti vyvážená, zjednoduší to nielen počúvanie a koncentráciu, ale napríklad aj používanie cudzieho jazyka. Menej hluku navyše chráni sluch a podporuje zdravie.

Nielenže hluk v škôlkach môže byť nepríjemný, ale v skutočnosti môže byť zdraviu nebezpečný. Veľmi hlasné miesta môžu byť pre sluch natoľko dráždivé, že vám môžu spôsobiť až bolesť. Mnoho reštaurácií má hladinu hluku, ktorá dosahuje až 85 decibelov. Dlhodobé vystavenie zvukom tejto hlasitosti môže spôsobiť stratu sluchu.

V školskom prostredí môže hluk dosahovať až 90 decibelov, čo je úroveň mestskej premávky. Na detskom ihrisku plnom detí to môže byť až alarmujúcich 115 decibelov! To je hodnota, ktorá sa dá namerať na rockovom koncerte.

Hlučné prostredie navyše zvyšuje stres. Dlhodobé vystavenie sa stresu môže byť spúšťačom ďalších ochorení a tiež to môže mať vplyv na psychické zdravie detí. Výhody odhlučnenia sú teda jasné: zdravšie deti, ktoré sa lepšie učia.

Zvuková izolácia v škôlkach znižuje ozvenu, zlepšuje akustiku miestnosti a zaisťuje potrebný pokoj. Použitie absorbérov zvuku môže zvýšiť koncentráciu až o 20 % a to zjednodušuje učenie. Kontaktujte nás.