17. 09. 2021

Prebúdzanie sa na melodické zvuky vám môže dodať viac energie a obmedziť podráždenosť

Austrálska štúdia v roku 2020 zistila, že určité zvuky alarmov pomôžu znížiť rannú únavu, takže sa zobudíte rýchlejšie a budete sa cítiť viac fresh. Účastníci štúdie, ktorí sa prebúdzali na melodickú pieseň, mali podľa zistení štúdie nižšiu úroveň rannej nevoľnosti ako tí, ktorí si vybrali pípajúci zvuk.

Zdá sa, že piesne s melódiami majú energizujúci účinok, nabudia a zlepšia pozornosť, vďaka čomu sa pri prebúdzaní nebudete cítiť tak unavene. Dôvod? Vedci predpokladajú, že kombinácia tónov, ktoré v melódii piesne stúpajú a klesajú, podporuje vzrušenie v našom nervovom systéme, čo môže zase viesť k zvýšenej ostražitosť, a to rýchlo prebudí.

V štúdii autori označili dve piesne, ktoré by podľa nich mohli byť dobrými melódiami na prebudenie: „Good Vibrations“ od The Beach Boys a „Close to Me“ od The Cure. V súčasnej dobe testujú melódiu ”Borderline“ od Madonny. Zdá sa však, že stačí, ak si vyberiete melodickú zvučku budíka podľa svojho vkusu.

V tejto štúdii vedci z Kráľovského technologického inštitútu v Melbourne skúmali 50 ľudí vo veku od 18 do 60 rokov o ich spánkových návykoch a zvukoch, pri ktorých sa radi prebúdzajú.

Väčšina účastníkov uviedla, že na budík používajú svoj telefón a na prebudenie si vybrali rôzne zvuky vrátane predvolených tónov budíka, hudobných piesní a zvukov prírody. Vedci konkrétne porovnávali „nemelodické“ alarmy alebo tie, ktoré pípajú, s „melodickými“ alarmami, ako sú popové piesne. Účastníci vyplnili dotazník, ktorý zisťoval, ako sú po prebudení unavení.

Tí, ktorí sa prebudili na melodickú pieseň, mali podľa zistení štúdie nižšiu úroveň rannej nevoľnosti, únavy a podráždenia než tí, ktorí si vybrali pípajúci zvuk. Zdá sa, že pípajúci zvuk utlmuje a predlžuje tak zotrvačnosť spánku.

Vyžaduje si to podrobnejší výskum. No tieto zistenia môžu byť zaujímavé pre ľudí v mnohých profesiách – od astronautov NASA až po lekárov v pohotovosti, ktorí sa musia rýchlo prebudiť a byť hneď ostražití.

Ale bez ohľadu na vaše povolanie môže zlé zobudenie sa ovplyvniť celý váš deň. Ak ste často podráždení, unavení a nesústredení, skúste si zmeniť nastavenie zvuku budíka.

Zdroj: https://www.cnbc.com/